All-purpose rookbeheersingsklep

SC60-COSMO

De beste gecombineerde rook- en brandwerende vlinderklep.
De SC60-COSMO hoeft geen externe sturing of voeding
en werkt 100% zelfstandig, waardoor deze perfect geschikt
is voor de woningbouw.

SC60+ COSMO: De Enige Gecertificeerde
Brand- en Rookwerende Vlinderklep

Innovatieve Oplossing voor Brand- en Rookveiligheid in Ventilatiesystemen

Vanaf 1 juli 2021 zijn de eisen met betrekking tot weerstand tegen rookdoorgang (WRD) aanzienlijk aangescherpt om de verspreiding van rook en daarmee samenhangende risico’s te beperken. Deze nieuwe voorschriften hebben een aanzienlijke invloed gehad op ventilatiesystemen, vooral in de ventilatietechniek.

Rf-Technologies lanceert de SC60+ COSMO, een geïntegreerde vlinderklep voor brand- en rookwering die voldoet aan zowel de WRD NEN 6075 als WBDBO NEN 6069 normen. Deze innovatieve oplossing biedt een betrouwbare en effectieve manier om te voldoen aan de strengere eisen voor brand- en rookveiligheid in gebouwen.

WRD NEN 6075 & WBDBO NEN 6069 GECERTIFICEERD

De SC60+ COSMO is de enige vlinderklep op de Nederlandse markt die gecertificeerd is volgens zowel de WRD NEN 6075 als WBDBO NEN 6069 normen. Dit garandeert dat uw ventilatiesysteem voldoet aan de hoogste veiligheidsstandaarden.

 

 • WRD | NEN6075
  De gecertificeerde SC60-COSMO houdt de verspreiding van de (koude) rook tegen, conform de eisen van het Bouwbesluit en de bepalingen van de NEN 6075 voor ventilatiekanalen.

 • WBDBO | NEN6069
  De gecertificeerde SC60-COSMO brandklep voldoet aan de brandwerendheidseis volgens de NEN 6069 bepaling in verschillende gebouwen en biedt een brandweerstand van 60 minuten. Dit zowel voor geïsoleerde als voor niet-geïsoleerde ventilatiekanalen die doorheen compartimentswanden voeren, waaronder ook schachtwanden.

De "koude rook" en "warme rook" oplossing

Standaard vlinderkleppen reageren pas wanneer het smeltlood geactiveerd wordt bij een temperatuur vanaf 72°C, waardoor de “koude rook”, die in het beginproces van een brand ontstaat,  zich doorheen het gebouw kan verspreiden. Dit kan ervoor zorgen dat bewoners gehinderd worden bij de evacuatie.

 

Dankzij de SC60-COSMO oplossing van Rf-Technologies is er nu een kostenefficiënte oplossing om  die rook die in de beginfase van een brand ontstaat ook te compartimenteren. Deze oplossing is 100% mechanisch en heeft geen elektronische sturing nodig.

Kenmerken en voordelen

 • Uniek geïntegreerd product “2 in 1”

 • CE-gecertificeerd volgens EN 15650

 • Conform Nederlandse normen NEN 6069 en NEN 6075

 • WBDBO – 60 minuten brandwerendheid

 • WRD – Lekdichtheid Sa en S200

Eenvoudige installatie

Deze vlinderklep kan eenvoudig worden geïnstalleerd in zowel nieuwe als bestaande ventilatiesystemen, waardoor het een kosteneffectieve oplossing is voor woningeigenaren die hun brand- en rookveiligheid willen verbeteren.

 

Voor flexibele & massieve wanden

 • Voor flexibele 60’ schachtwanden en massieve schachtwanden (enkel wanden)
 • Met en zonder thermische / akoestische isolatie rond de spiro (Armaflex) – afdichting moet ook gecertificeerd zijn op WRD
 • Met zachte wol- en grafietkit en met harde minerale wol platen

Kostenefficiënt

De SC60-COSMO hoeft geen externe sturing of voeding en werkt 100% zelfstandig, waardoor deze perfect geschikt is voor de woningbouw.

Uitstekende Rook- en Brandbescherming

De enige gecertificeerde en gecombineerde vlinderkleppen die zowel rook als brand effectief weerstaan, zijn beschikbaar vanaf 1 juli 2021. Strengere eisen met betrekking tot de weerstand tegen rookdoorgang (WRD) zijn van kracht geworden om de verspreiding van rook en de bijbehorende risico’s te verminderen. Dit heeft een aanzienlijke invloed gehad op de implementatie van ventilatiesystemen, aangezien de maximale eisen voor rookdoorlatendheid vereisen dat koude rook effectief wordt tegengehouden.

 

Het sluitingsmechanisme van mechanische brandkleppen en vlinderkleppen op compartimentsgrenzen wordt pas geactiveerd wanneer het smeltlood wordt blootgesteld aan 72°C, wat betekent dat er veel koude rook via het ventilatiesysteem kan worden verspreid voordat deze kleppen worden geactiveerd. De oplossing voor dit probleem is de SC60-COSMO, een vlinderklep die zowel brand- als koude rookwerend is.

 

Om te voldoen aan de nieuwe eis voor WRD (R200), moet een sluitingsmechanisme zowel warme als koude rook detecteren en worden aangestuurd door een rookmelder. Gemotoriseerde brandkleppen, die worden aangestuurd door de brandmeldinstallatie, voldoen direct aan de WBDBO- en WRD-eisen zoals vastgelegd in de norm. Individuele gemotoriseerde brandkleppen kunnen ook lokaal worden aangestuurd via een directe koppeling met een klassieke rookmelder of kanaal rookmelder.

 

In woongebouwen kunnen verplichte NEN 2555 rookmelders worden gekoppeld aan een gemotoriseerde brandklep via een verbinding in de meterkast, zodat de brandklep ook bij koude rook wordt gesloten. Omdat rookmelders doorgaans in verkeersruimten worden geplaatst, detecteren ze niet altijd koude rook als er brand ontstaat in slaap- of woonkamers. Als alternatief worden soms kanaal rookmelders gebruikt, maar deze vereisen correcte plaatsing en regelmatig onderhoud en reiniging, waardoor ze minder geschikt zijn voor gebruik in woongebouwen.

 

Een nieuwe oplossing is de SC60-COSMO, die terugslagkleppen vervangt en koude rook tegenhoudt terwijl de vlinderklep sluit wanneer de temperatuur stijgt, waardoor hij zowel de WRD-functie als de brandwerende eis vervult. Om te voldoen aan de WBDBO- en WRD-eisen moet deze oplossing worden getest volgens de methoden beschreven in NEN 6069 en NEN 6075. De juiste afstand tussen de functionele onderdelen, lekdichtheid en sluitmoment zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat de koude rookklep en de vlinderklep elkaar niet negatief beïnvloeden.

 

Het is belangrijk dat het kunststof onderdeel na de vlinderklep komt (vanuit de woning gezien), zodat smeltende onderdelen de werking van de vlinderklep niet in gevaar brengen. Bovendien is het belangrijk om te benadrukken dat de SC60-COSMO klep niet alleen geschikt is voor nieuwbouwwoningen, maar ook voor bestaande woningen, omdat deze eenvoudig kan worden geïnstalleerd in bestaande ventilatiesystemen. Dit maakt het een interessante en kosteneffectieve oplossing voor woningeigenaren die hun ventilatiesysteem willen upgraden om te voldoen aan de strengere eisen op het gebied van rookwerendheid.

 

Het gebruik van de SC60-COSMO klep biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele oplossingen. Ten eerste zorgt de klep voor een betere bescherming tegen rookverspreiding, wat de veiligheid van bewoners verbetert. Daarnaast is de klep eenvoudig te installeren en te onderhouden, wat resulteert in lagere langetermijnkosten. Rf-Technologies blijft zich inzetten voor innovatieve oplossingen op het gebied van brandveiligheid en zal blijven samenwerken met architecten, installateurs en woningeigenaren om ervoor te zorgen dat gebouwen en woningen veiliger worden. Met de introductie van de SC60-COSMO vlinderklep heeft het bedrijf opnieuw bewezen een belangrijke speler te zijn in de markt voor brandveiligheid.

Waarom kiezen voor Rf-Technologies?

Unieke Classificaties: Onze brandkleppen zijn de enige met de vereiste classificaties voor installatie zonder horizontale metalen stijlen.

Vermijden van Afwijzingen Tijdens Brandinspecties: Dankzij onze geteste brandkleppen kunnen deze worden geïnstalleerd zonder horizontale stijlen in een flexibele wand.

Efficiënte Bouwplanning: Verminder minimale afstanden en optimaliseer bouwplanning met onze innovatieve brandveiligheidsoplossingen.